Wat is Italiaans ijs?

Tijdens de warme maanden genieten we er allemaal van: heerlijk Italiaans ijs. Maar wat is Italiaans ijs precies en wat maakt het zo speciaal? En is dat niet gewoon hetzelfde als de bakken roomijs die je in de supermarkt kunt halen? Zeker niet, ambachtelijk Italiaans ijs wordt namelijk op een andere manier bereid. Wij leggen het je uit. Lees verder om meer te leren over deze koude lekkernij!

Italiaans ijs of gelato?

Vaak gebruiken goede ijssalons de benaming Italiaans ijs voor de tientallen soorten ijs die zij aanbieden, waarbij je af en toe ook het woord ’gelato’ tegenkomt. Maar wat is gelato? En is dat hetzelfde als Italiaans ijs? Het antwoord is: ja! Gelato is het Italiaanse woord voor ‘ijs’. Toch zit er een degelijk verschil tussen de roomijs die je in Nederland gewend bent en Italiaans ijs. En wees eerlijk, ambachtelijk Italiaans ijs smaakt ook veel lekkerder.

Voorbeelden van Italiaans ijs smaken die bekend zijn, zijn: chocolade, pistache, malaga, framboos en kers. De smaaksensatie die je beleeft bij het proeven van echte gelato is ongeëvenaard: rijker van smaak, zachter van structuur en veel verfrissender dan het roomijs die we in Nederland kennen.

Het ontstaan van Italiaans ijs

Het is nog altijd niet precies bekend hoe Italiaanse gelato is ontstaan. Wel is het bekend dat Bernardo Buontalenti het recept om Italiaans ijs te bereiden bekend heeft gemaakt. Naast dat hij architect was, was hij ook ijsmaker en mocht hij gelato serveren tijdens de bruiloft van de Franse kroonprins Hendrik II en Catharina de Medici. Dit kunnen we zien als de opkomst van Italiaans ijs in Europa. In de jaren die hierop volgden, werd de ambacht geperfectioneerd.

Het verschil tussen roomijs en Italiaans ijs

Het grote verschil tussen roomijs en Italiaans ijs komt door de samenstelling en de bereidingswijze:

  • Het gebruik van meer melk en minder room
  • De temperatuur tijdens het serveren van het ijs
  • Het vetpercentage
  • De hoeveelheid lucht in het ijs

Over het algemeen zit er in Italiaans ijs meer melk en minder room dan in Nederlands roomijs. Waar het vetpercentage bij roomijs al snel tussen de 10% en 25% ligt, heeft Italiaans ijs een vetpercentage van slechts 5% tot 8%. Ook zit er minder lucht in gelato, wat het ijs een dichte structuur geeft. Waar roomijs sneller wordt gedraaid zodat er meer lucht wordt gecreëerd, draaien de Italianen hun ijs langzaam. Dit is ten goede van de kwaliteit van het ijs, maar maakt het wel belangrijk dat het zo snel mogelijk wordt genuttigd. Ook serveren ze Italiaans ijs met een hogere temperatuur dan roomijs, waardoor de smaak van het ijs beter is te proeven. Wat misschien goed om te weten is: gelato kan niet in bolletjes worden geschept en wordt in plaats daarvan gespateld. Zo kun je écht Italiaans ijs meteen herkennen.

Italiaans ijs, bubble tea en meer bij ZININ ijs & chocolade

Maak kennis met ijssalon ZININ ijs & chocolade in Eindhoven! Iedere dag bereiden wij vers Italiaans ijs in ons ijslaboratorium, waarbij je vervolgens de keuze hebt uit 20 verschillende smaken. Gemaakt met enkel fairtrade en biologische producten uit de omgeving en volgens de ambachtelijke Italiaanse receptuur, proef je in ons Italiaans ijs de passie die wij voor ons vak hebben. Enkele Italiaans ijs smaken in Eindhoven die je bij ons kunt vinden? Wat dacht je van citroen, aardbei, chocolade, hazelnoot of stracciatella.

Als ijssalon in Eindhoven zijn wij trots om:

  • Ons eigen ijs vers te bereiden
  • Gasten te verrassen met nieuwe smaken
  • In te spelen op nieuwe trends en ontwikkelingen
  • Gebruik te maken van fairtrade en biologische producten

Kom ons vers bereide Italiaanse ijs proberen

Begin je al zin te krijgen in ons heerlijk vers bereide Italiaans ijs in Eindhoven? Kom langs in onze ijssalon ZININ ijs & chocolade en kies jouw favoriete smaak! Voor vragen of meer informatie kun je gerust contact opnemen via ons contactformulier of door een e-mail te sturen naar info@zinin-ijsenchocolade.nl. Liever direct contact opnemen? Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer +31(0)40-2927361.