Hoe wordt een macaron gemaakt?

Krokant van buiten en heerlijk zacht van binnen, maar hoe wordt een macaron gemaakt? In de afgelopen jaren zijn de geliefde Franse lekkernijen steeds meer populair geworden in Nederland en vind je ze zelfs in elke supermarkt. Bij ZININ ijs & chocolade maken we onze macarons zelf en kunnen ook liefhebbers met een glutenallergie van ze genieten. Wij leggen je uit hoe een macaron wordt gemaakt.

Wat zijn macarons?

Voordat we gaan uitleggen hoe macarons worden gemaakt, beschrijven we eerst graag wat macarons zijn. Een macaron is eigenlijk een combinatie van een koekje en een bonbon in één. De onder- en bovenkant bestaat namelijk uit luchtige merengue koekjes, waar een ganache of een andere zachte vulling tussen zit. Dit zorgt ervoor dat wanneer je er eentje eet, je eerst de crunchy textuur van de boven- en onderkant ervaart en daarna bij het zachte en vaak zoete midden uitkomt.

De geschiedenis van de macaron

Verschillende historici claimen dat de macaron tijdens de Renaissance door de Italiaanse chef van de Franse koningin Catherine de Medici is uitgevonden. Echter komt de macaron zoals we die nu kennen van oorsprong uit Parijs, Frankrijk. In 1830 gingen twee banketbakkers experimenteren met koekjes en ganache door er twee aan elkaar vast te ‘lijmen’ met ganache. In de wereldberoemde bakkerij van Ladurée werd dit recept geperfectioneerd. Dit leidde tot het huidige recept met al haar verschillende smaken en kleuren. De naam ‘macaron’ is afgeleid van het Italiaanse woord ‘ammaccare’. De betekenis van dit woord is ‘verpulveren’ of ‘deuken’.

Hoe worden macarons gemaakt?

Het vergt veel tijd, oefening en kennis om het maken van macarons te perfectioneren. Ben je benieuwd wat de ingrediënten zijn en hoe ze worden gemaakt? De vakbekwame patissiers van ZININ ijs & chocolade leggen het je uit.

Zeef en klop de ingrediënten

Het belangrijkste ingrediënt van macarons is amandelmeel. Deze wordt gezeefd met poedersuiker en een snufje zout zodat er geen grove stukken in het beslag voor de merengue zitten. Daarnaast maken we voor de merengue gebruik van opgeklopte eiwitten waar er beetje bij beetje kristalsuiker aan is toegevoegd, tot er stijve pieken vormen. Aan dit mengsel voeg je eventueel kleurstof toe. Vermeng het eiwit met je amandelmeel en schep het voorzichtig door met een spatel.

Bak de merengue koekjes

Vervolgens doe je het beslag in een spuitzak en spuit je cirkels op een bakplaat die met bakpapier is bedekt. De bakplaat laat je een aantal keer goed vallen op het aanrecht zodat het beslag vlakker wordt. Zitten er luchtbellen in? Deze prik je eenvoudig kapot met een cocktailprikker. Verwarm de oven voor op 150°C. In 12 tot 15 minuten zijn de merengue koekjes gebakken en kun je ze laten afkoelen.

Vul de macarons

Waarmee je de macarons vult? De keuze is volledig aan jou! De vulling spuit je met een andere spuitzak op de vlakke kant van het merengue koekje. Vervolgens dek je de onderkant die net is voorzien van een vulling af met de bovenkant. Druk ze voorzichtig op elkaar en daar heb je ze! Jouw eigen macarons.

ZININ ijs & chocolade: laat je verrassen!

Bij ZININ ijs & chocolade in Eindhoven maken we enkel gebruik van fairtrade en biologische producten. En dat proef je ook! Daarnaast spelen we altijd in op de nieuwste trends en ontwikkelingen omtrent ijs en chocolade. Wij bereiden ons ijs geheel zelf en verrassen onze gasten graag met nieuwe smaken en lokale producten.

De lekkerste macarons van Eindhoven vind je bij ZININ ijs & chocolade

Bij ZININ ijs & chocolade vind je de allerlekkerste macarons van Eindhoven. Bezoek onze patisserie en kom onze heerlijke macarons proeven. Naast macarons hebben wij ook andere lekkernijen in ons assortiment. Van zelfgemaakt Italiaans ijs tot bonbons tot bubble tea en zelfs koffie-to-go! Ook voor relatiegeschenken ben je bij ons aan het juiste adres. Voor vragen over ons assortiment of onze patisserie en ijssalon in één, kun je contact opnemen door ons contactformulier in te vullen.

Ben je een dagje uit in het Brabantse Eindhoven? Wij raden je zeker aan om een bezoek te brengen en onze producten te komen proberen. Onze patisserie en ijssalon in één bevindt zich vlakbij de binnenstad van Eindhoven, in winkelcentrum Woensel. Hopelijk mogen we je gauw verwelkomen!